Tandplejerne kan hjælpe med at nedbringe rygning i skoletiden
Ifølge en ny undersøgelse, §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler, fra Statens Institut for Folkesundhed, ryger eleverne stadig i skoletiden på trods af, at der blev indført Røgfri skoletid i 2021.
Blandt elever i grundskolen, der ryger, angiver 50,8 procent i undersøgelsen, at de ryger i skoletiden. 48,9 procent af gymnasieeleverne, der ryger og 80,7 procent af eleverne på FGU eller erhvervsuddannelserne, der ryger, angiver ligeledes, at de ryger i skoletiden.
Det er alarmerende høje tal, som kommunerne i samarbejde med skolerne og den kommunale tandpleje, skal nedbringe.
Skoletiden bør være et frirum fra det sociale pres, vi ved, der kan være fra omgangskredsen om at begynde at ryge. Derfor er det bekymrende, at så mange børn og unge alligevel tilsyneladende har mulighed for at ryge i skoletiden. Det bekræfter, at der stadig er et behov for at sætte ind med viden om farerne ved rygning og hjælpe børnene til at etablere gode, sunde vaner tidligt i livet, siger Elisabeth Gregersen, formand i Danske Tandplejere.
Danske Tandplejere mener, at hver skoleklasse fra 6. klasse og opefter skal sikres besøg af tandplejeren fra den kommunale skoletandpleje, så rygning forebygges og børnene informeres om risici og skader i munden ved rygning. Gymnasier og FGU skal også have mulighed for at få en tandplejer ud.
Tandplejerne beskæftiger sig på daglig basis med både unge og voksne, der ryger, og ser de skader, rygning forårsager på tandkød og tænder. Tandplejeren tager også ud i skoleklasserne og med en sundhedspædagogisk tilgang taler med børnene om farerne ved rygning. Desværre er tandplejerens vigtige opgave med at tage ud på skolerne og undervise sparet væk i mange kommuner på trods af, at vi ved, hvor vigtigt der er at sætte ind med forebyggelsen af rygestart tidligt i barnets liv, siger Elisabeth Gregersen, formand i Danske Tandplejere.
Danske Tandplejere anbefaler, at kommunerne og skolerne prioriterer at sætte undervisning fra den kommunale tandpleje på skoleskemaet. Det har en sundhedsmæssig positiv indvirkning, at børnene møder og snakker tandsundhed med deres kommunale tandplejer både i klasseværelset og på klinikken, når børnene er til undersøgelse.
Læs mere
Læs mere om skader i munden ved rygning på https://www.taenderne.dk/ og www.dansketandplejere.dk
Kontakt
For mere information kontakt gerne formand i Danske Tandplejere, Elisabeth Gregersen, på
Tlf. 24 80 20 47
Mail: egr@dansktp.dk